Tunne oma toitu

2011. aastal alustas Eesti Toiduliit teavitust toidu lisaainete ja toidu lisandite tutvustamiseks. 2012. aastal teavituskampaania jätkus - selle vajadust ja edukust näitas Eesti Toiduainetööstuse Liidu tellitud “Tervisliku toitumise” uuring, millest selgus, et ühtekokku 79% tarbijatest on täielikult või osaliselt teadlikud, mida tähistavad toidus E-ained. Enamjaolt peetakse nendeks säilitus-, värv- ja lisaaineid. Kuigi E-aineid ei peeta üldiselt tervislikeks, saavad tarbijad nende vajalikkusest ja kasutamise eesmärkidest toidus aru. Samuti vähenes nende eestimaalaste hulk (38%-lt 29%-le), kes ei oska E-ainete tähenduse kohta midagi vastata.

Tegelikkuses on kõik toiduainete valdkonnas kasutatavad E-ained ülima põhjalikkusega kontrollitud ja hinnatud, nende kasutamise piirnorme on eelnevalt hinnanud Euroopa Toiduohutusamet ning võib öelda, et toiduainetööstuses kasutatavad E-ained pole ohtlikud. Näiteks looduslikul kujul leidub E-aineid paljudes inimestele tuttavates toiduainetes, kuid seda lihtsalt ei teata: näiteks jõhvikates leidub bensoehapet, mida kasutatakse säilitusainena E210 ja paprikas E160c, mis on tuntud punase toiduvärvina ning neid kasutab ka toiduainetööstus.

Kampaania käigus loodi tarbijatele mugavalt kasutatav veebileht Tunnetoitu.ee võimalusega sisestada E-aine ja saada teada selle nimi ja kasutusotstarve toiduainetööstuses. Poodide kassadesse pandi välja üle 200 000 eesti- ja venekeelse infovoldiku, reklaamkampaania hõlmas tele-, online ja välimeediakanaleid. Kampaaniasse kaasati TTÜ professor Raivo Vokk, kes uuris 22 põhilise toiduainete grupi E-ainete sisaldust ning andis meediale põhjaliku ülevaate E-ainete sisaldusest ning kasutusotstarbest igapäevases toidus.

Uudised ja artiklid

Pressiüritus Park Hotel loungeis: Eesti meedia näeb oma silmaga E-aineid

Sarnased projektid

Näita kõiki töid

Metalli 3, 10615 Tallinn, Estonia
+372 610 5800

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Rohkem infot. Sain aru